TOTS ELS VÍDEOS

S'han trobat 2035 resultats.

 • Portada Terribas: "Una monarquia moderna no pot tenir un rei emèrit fent nosa en la nostra projecció de futur"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "Una monarquia moderna no pot tenir un rei emèrit fent nosa en la nostra projecció de futur"

  "Contrastos inexplicables del 2017. Mentre aquí s'interroga funcionaris perquè no col·laborin a posar les urnes del referèndum, a Madrid se celebraven els 40 anys de les primeres urnes democràtiques després de la dictadura. I un altre contrast: mentre el rei Felip VI penjava una condecoració com a diputat de les corts constituents al ministre franquista Rodolfo Martín Villa, responsable polític quan es va produir la matança dels sindicalistes als fets de Vitòria del 3 de març del 1976, La Zarzuela decidia mantenir el seu pare, Joan Carles I, lluny dels actes de commemoració al Congrés, ahir. Doncs hauran d'assumir d'on venim. I sí, va ser aquest rei, Joan Carles I, l'oblidat, el qui va aconseguir que la Constitució del 1978 blindés, protegís i declarés inviolable la seva figura, i blindés i protegís la unitat d'Espanya, tal com Franco li havia demanat. Mentre al Parlament de Catalunya avui es declararan nuls de ple dret els judicis franquistes, a Espanya es condecoren els ministres que van treballar amb Franco i es fan posades en escena de cara a la galeria amagant els gerros que fan nosa perquè han dedicat el patrimoni a viatjar arreu del món practicant la caça major. Joan Carles, que va assegurar a Felip VI la corona que du al cap, amagat, no fos cas que els espatllés la fotografia. I Martín Villa, amb una altra medalla. On hauria de ser el rei Felip VI de Borbó és al Parlament de Catalunya avui quan es declarin nuls de ple dret els judicis franquistes. I també podria visitar dilluns al vespre l'exposició de la Model de Barcelona, abans no l'enderroquin, i veure, allà, a la vora d'on estava instal·lat el garrot vil, la projecció de la pel·lícula "Salvador", de Manuel Huerga, que relata com van executar Puig Antich. Si fan memòria, que en facin del tot".

 • Portada Terribas: "'Hi haurà urnes l'1 d'octubre', diu Puigdemont. Però quines? 'Facts, not words'"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "'Hi haurà urnes l'1 d'octubre', diu Puigdemont. Però quines? 'Facts, not words'"

  "Ahir vam saber que el concurs per a la compra d'urnes anunciat al DOGC s'ha declarat desert. Per què? No s'han pogut homologar les empreses que s'hi volien presentar: una perquè no era solvent econòmicament i l'altra perquè es va retirar. Cap de les dues no en vol dir res. Han rebut visites de la Guàrdia Civil? No contestem la pregunta. El que sabem és que el govern manté la voluntat de comprar-ne. Però com? Puigdemont va assegurar: 'Tranquils, hi haurà urnes.' I tot això, com ho viuen els mitjans internacionals? Doncs de tot el camí fins al dia del referèndum, no se'n faran gaire ressò. Per què? Perquè, després de cinc anys, la solució definitiva no apareix. Ho explicaven els corresponsals del 'New York Times', 'Le Figaro' i 'Die Welt' en una taula rodona a la UPF on es presentava un estudi sobre la cobertura mediàtica internacional del procés des del 2010 fins al 2015. I ara, on som? Bloqueig, deia Matthieu de Taillac. Si passa això, si s'aplica el 155, si, si, si, si... Deia Raphael Minder, del 'New York Times': 'Quan passi, ho explicarem.' Per tant, la mirada exterior, cansada de contemplar picabaralles i judicialització. 'Facts, not words'."

 • El CAR de Sant Cugat: 30 anys d'excel·lència esportiva
  Veure vídeo

  El CAR de Sant Cugat: 30 anys d'excel·lència esportiva

  "El Matí de Catalunya Ràdio" fa un programa especial des del CAR per fer balanç dels 30 anys de les instal·lacions. En concret, la Mònica Terribas es desplaça cap el quadrilàter de boxa. Entrevistem el director del CAR, Ramon Terrassa, i el Secretari General de l'Esport, Gerard Figueras. Després repassem la salut actual de la natació sincronitzada catalana, amb la parella de duo mixt lliure, la Berta Ferreras i el Pau Ribas, i la seva entrenadora, la Gemma Mengual. També som presents en un entrenament de l'equip de sincro i parlem amb la seva entrenadora, Anna Vives. Més endavant, la Mònica Terribas es posa els guants de boxa per fer una sessió de psicologia amb Susanna Regüela, cap de la unitat del CAR, i Dani Ballart, ex waterpolista, per parlar sobre el complicat procés de la retirada dels esportistes. Acabem parlant amb la Núria Picas, doble campiona del món d'"ultra trail", i Vicky Pons, cap del departament de Fisiologia i Nutrició del CAR. Paral·lelament, la Laia Claret fa un seguiment diari d'un dels esportistes del centre, Ferran Julià.

 • Portada Terribas: "'Las cloacas de interior', alguna cosa fa pudor a Espanya..."
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "'Las cloacas de interior', alguna cosa fa pudor a Espanya..."

  "Ahir vam poder veure el documental 'Las cloacas de Interior', una producció de Mediapro fruit de la investigació dels periodistes Carlos Enrique Bayo i Patricia López durant més d'un any, que inclou testimonis valents d'un sergent de la Guàrdia Civil i de l'excap d'Afers Interns de la Policia Marcelino Martín Blas, i les revelacions, que no tenen pèrdua, del comissari defenestrat Jaime Barrado i de l'excap del govern d'Andorra Jaume Bartomeu. 'Las cloacas de Interior' és un relat impotent de com han funcionat les clavegueres de l'Estat per protegir corrupcions, o per enfonsar adversaris polítics dels governs de la Comunitat de Madrid en època d'Esperanza Aguirre i del govern Rajoy, entre altres misèries. I ens despertem amb una sola pregunta: si aquest és un estat de dret, com pot ser que cap televisió pública o privada a Espanya no el tingui ja programat en 'prime time'? La societat espanyola es mereix accedir a tota la informació disponible, i després, que fiscalia actuï si hi ha base per investigar delictes, i que cadascú decideixi si vivim o no vivim en un estat de dret."

 • Portada Terribas: "Ahir ens en vam anar a dormir una vegada més amb un sentiment de fàstic"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "Ahir ens en vam anar a dormir una vegada més amb un sentiment de fàstic"

  "Avui us despertem al mig d'un ring de boxa, al Centre d'Alt Rendiment esportiu, envoltats de disciplina i de persones que practiquen el joc net i per això guanyen medalles i passen a la història. Els esportistes que no ho fan, els que es dopen, els que fan trampes, els que maltracten els seus adversaris, no fan podi. Aquest matí sentireu les veus dels que sí que n'han fet, a força de convertir en victòries els desànims i les seves pròpies fortaleses. En canvi, ahir, ens en vam anar a dormir una vegada més amb un sentiment de fàstic després de sentir l'entrevista de Jordi Évole al comissari de policia José Manuel Villarejo, a "Salvados", dient que havia rebut ordres dels seus superiors per actuar a Catalunya. Respostes fosques, vagues i disperses, quan en aquest programa les versions contundents el contradeien en paraules d'Ernesto Ekaizer, Francisco Marco, Josep Pujol Ferrusola. I això no s'acabarà aquí aquesta setmana, perquè aquesta tarda, al Parlament, Javier de la Rosa i Victoria Álvarez, per La Camarga, que, segons va assegurar l'exdirector de Método3, és el punt de partida de l'operació Catalunya que connecta directament amb Jorge de Moragas, mà dreta de Rajoy, i dimecres us descobrirem les claus del documental "Las cloacas de Interior", on el comissari Martín-Blas, i membres del Ministeri de l'Interior i de la Guàrdia Civil, entre d'altres, confirmen que s'han vulnerat drets fonamentals des de les estructures de l'Estat per vèncer l'independentisme a Catalunya".

 • Portada Terribas: "Rumb cap a la col·lisió: propera roca, 4 de juliol"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "Rumb cap a la col·lisió: propera roca, 4 de juliol"

  "Ahir, vaig tenir la sort d'escoltar les reflexions que feia el periodista Iñaki Gabilondo, al Col·legi de Periodistes, en una altra taula del cicle 'Espanya plural, Catalunya plural', organitzada per l'Associació de Periodistes Europeus. Més lucidesa impossible acumulada en poca estona sobre la lectura que Iñaki Gabilondo fa del que ha portat Catalunya i Espanya al rumb de col·lisió -va dir- si no es fa marxa enrere. Qui farà marxa enrere i en què, aquesta és la qüestió. Gabilondo no s'explica com pot ser que ningú s'adonés el 2010, a la manifestació de protesta contra la sentència del referèndum de l'Estatut, que aquella era la demostració pacífica, pública, que expressava nítidament que una part de la societat catalana havia traspassat un llindar, que es trobava en un canvi d'escenari. Perquè -va dir Gabilondo- després de votar en referèndum (es referia a l'Estatut), l'única cosa que es pot fer és anar a dinar. Res fa pensar que aquí, si l'1 d'octubre se celebra el referèndum, la gent pugui anar a dinar tranquil·la, perquè segur que es viurà en plena ofensiva judicial. Ahir el TC va comunicar a Raül Romeva que no es pot dir a si mateix conseller d'Exteriors, però la gent del carrer, que es vol entendre, sap que Romeva fa feina en política exterior, i li dirà, ara i fins al final de mandat, conseller d'Exteriors, per entendre's, que és del que es tracta. Com serà el referèndum? Doncs 'El matí de Catalunya Ràdio' ha pogut saber la data per saber-ho: el 4 de juliol, d'aquí a 10 dies, en un acte organitzat per la Generalitat que durà per títol garanties.cat i on es farà públic el marc legal que donarà cobertura jurídica al referèndum. I aleshores, sabrem el com".

 • "Criatura dolcíssima"
  Veure vídeo

  "Criatura dolcíssima"

  Borja Penalba, Mireia Vives, Andreu Valor i Berta Íñiguez interpreten el poema musicat de Joan Fuster. És en l'especial que "El matí de Catalunya Ràdio" ha fet des de l'Espai Fuster de Sueca, amb motiu dels 25 anys de la mort de l'autor de "Nosaltres, els valencians".

 • Portada Terribas: "Per un futur just i digne, hem d'esbrinar els delictes de corrupció comesos"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "Per un futur just i digne, hem d'esbrinar els delictes de corrupció comesos"

  "Us despertareu de cop, avui, eh? Ens sap greu, però si volem tenir un futur just i digne hem de fer net i esbrinar els delictes de corrupció que s'hagin comès, i també saber en mans de qui estem, si es confirma tot el que estem sentint aquests dies al Parlament i aquí, en aquest estudi, sobre l'operació Catalunya. I aquest matí entrevistarem, primer, el fiscal delegat Anticorrupció de Catalunya, Emilio Sánchez Ulled. Per les seves mans han passat el cas dels suborns empresarials als inspectors d'Hisenda, el cas Adigsa, el cas Unió, el cas Camarga, el 9N i el cas Palau. Abans no marxi a Brussel·les, passarà per la nostra sala de micròfons, amb límit de temps, això sí, perquè volem saber: com treballa aquest fiscal i amb quins criteris? Ahir Mariona Carulla, presidenta del Palau, deia: 'Ens sentim estafats pels pactes entre Millet i Montull per a la rebaixa de penes amb fiscalia'. Per què es fan aquests pactes, sabent que són culpables? N'ha d'opinar un fiscal? On acaba la seva feina? I després, serà aquí Francisco Marco, exdirector de Método 3, autor del llibre "Operació Catalunya", que ahir va deixar ben clar que aquesta operació existeix. Ell, sense ser independentista, assegura que en aquest país des de les estructures del Ministeri de l'Interior anterior s'han orquestrat maniobres d'espionatge per embrutar el prestigi dels polítics protagonistes. Fins i tot a Manuel Bustos, diu, li van oferir rebaixar el cas Mercuri si els donava informació contra Mas. Ell s'hi va negar. Sí, avui, us despertareu de cop. Que d'això es tracta. Que ens despertem".

 • Portada Terribas: "Morir-se massa jove és un error. Morir-se massa vell, també"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "Morir-se massa jove és un error. Morir-se massa vell, també"

  "Aquest matí, volíem despertar-vos en pau, acollir-vos en aquest racó on som, envoltats de manuscrits, de màquines d'escriure, d'olor de la saviesa de Joan Fuster. Però l'atac d'aquesta nit a Londres contra fidels musulmans i les flames de Portugal, la catàstrofe d'aquest incendi que s'ha endut 62 vides, ens recorden un aforisme fusterià: 'Morir-se massa jove és un error. Morir-se massa vell, també'. En general, morir-se és sempre un error? En aquest cas, segur, joves o grans. Fortuït o no, la mort sense sentit. Som a Sueca per rellegir en veu alta Joan Fuster, el poeta, l'assagista, aquell qui qüestionava el que pensava per fer-nos-hi pensar. Coses escrites per Joan Fuster al seu 'Diccionari per a ociosos': 'Tota convicció -convicció seriosa- se us convertirà en prejudici per a les conviccions ulteriors. Penseu-hi. Cada convicció que adquiriu és un prejudici més que acumuleu.'"

 • Portada Terribas: "Els serveis públics catalans controlats molt de prop pel govern espanyol. Intervenció directa"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "Els serveis públics catalans controlats molt de prop pel govern espanyol. Intervenció directa"

  "Les Nacions Unides rebran una queixa del Parlament de Catalunya per la judicialització del procés i el cas de la mesa del Parlament arribarà al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. Però si el temps de referència de resposta de les institucions internacionals són els 9 anys que han trigat a condemnar Espanya pel cas Atutxa, una de dues, o l'independentisme s'haurà fos o ja celebrarà la primera dècada de la nova república. Però passi el que passi Catalunya hi arribarà amb els seus serveis públics controlats molt de prop pel govern espanyol. Ahir el govern català va rebre una indicació severa del govern espanyol: El vostre pressupost preveu treure a concurs 500 noves places de Mossos d'Esquadra. Doncs, no, no les necessiteu… la seguretat és important, però amb un 10% d'aquests 500, amb 50, ja en teniu prou. El Departament d'Interior ja ha anunciat que tirarà pel dret i les convocarà igual. Però d'això se'n diu intervenció directa sobre els serveis públics o, en aquest cas, intent d'intervenció directa sobre la política de seguretat pròpia... no fos cas".

 • Portada Terribas: "Xavier Domènech destapa les cartes dels comuns a Catalunya"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "Xavier Domènech destapa les cartes dels comuns a Catalunya"

  "Al Congrés, ahir va quedar clar quin és l'objectiu polític dels comuns a Catalunya: que el govern desisteixi de fer el referèndum unilateral, i que ERC abandoni el PDeCAT per aconseguir l'hegemonia a les esquerres --se suposa que en unes eleccions autonòmiques-- i així podrien, des del poder, entrar en un procés constituent. Però no sembla que ERC tingui cap intenció de fracassar dins de JXSí i la CUP en l'organització de l'1 d'octubre. Ahir, el president Puigdemont va anunciar al Parlament una borsa oberta per a qui vulgui convertir-se en agent electoral, sigui funcionari o no. Aquest matí, Raül Romeva, que va rebre de Puigdemont, juntament amb Junqueras, l'encàrrec de fer possible aquest referèndum, ens explicarà com s'avança en el front exterior i en la participació. No sembla pas que el govern i la majoria del Parlament estiguin disposats a esperar que el PSOE i Podem s'entenguin per poder exercir el dret d'autodeterminació. Tot i que ahir, en el tancament fallit de la moció de censura, van festejar i van tancar ferides."

 • Portada Terribas: "A les portes d'un referèndum, el PDeCAT s'absté a la moció de censura contra Rajoy. Per què?"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "A les portes d'un referèndum, el PDeCAT s'absté a la moció de censura contra Rajoy. Per què?"

  "Quan la vida política no busca el canvi i es converteix en un exercici de projecció retòrica, s'allunya de la vida de la gent. Oi que quan us convoquen a una reunió perquè feu una exposició o a un examen -com ara la selectivitat- és perquè n'obtindreu un resultat concret? Un aprovat, un suspens, un projecte, una ajuda, un contracte... En política això no sempre és així. Sovint, els instruments polítics, com una moció de censura, s'utilitzen, no pas per canviar les coses, sinó per projectar discurs o projectar-te de portes enfora. No és la primera ni la segona ni la tercera vegada que passa. I això vol dir que no innovem en la política del segle XXI. Perquè, quan es voti, serà que no. Mariano Rajoy continuarà sent president i Pablo Iglesias es quedarà a més de 100 vots de La Moncloa. Això sí, de picabaralles i "remakes" d'altres èpoques, uns quants... Però també haurà servit, aquesta moció de censura, per detectar incoherències d'altres forces polítiques. Si et passes la vida, com ha fet el PDeCAT, dient que Rajoy i el PP són un problema, perquè neguen el pa i la sal a Catalunya, perquè no van voler negociar el pacte fiscal i tampoc el referèndum, perquè incompleixen en infraestructures, perquè el seu govern és darrere l'operació Catalunya, no et pots abstenir quan el Congrés dels Diputats vota, perquè t'has cansat de dir que Rajoy no hauria de ser president. Al llibre de sessions quedarà escrit que el PDeCAT, a les portes d'un referèndum unilateral d'independència, no va fer tot el possible per desallotjar de La Moncloa aquell qui ha dit que no el permetrà, i no dona suport a aquell qui el pactaria. Encara que sigui política ficció, les urnes, com les votacions al Parlament i al Congrés, han de ser coherents amb el pensament de la societat que ha triat els seus representants. I tot, llarg com un dia sense pa, i avui continua…"

 • Portada Terribas: "El govern diu que protegirà els funcionaris. Sí? Com? De què? Tenen motius per tenir por?"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "El govern diu que protegirà els funcionaris. Sí? Com? De què? Tenen motius per tenir por?"

  "El que pensen els nostres representants polítics, a banda i banda, sobre el referèndum unilateral, ho sabem. El que no sabem encara és com es farà i les conseqüències que tindrà, abans i després. Perquè el calendari recorda que hi haurà un 2 d'octubre. Afrontem els aspectes pràctics que planteja un referèndum unilateral i el que pugui passar després si es vota 'sí' a la república catalana. Si sou funcionaris i funcionàries de l'Estat, segur que us feu preguntes. Qui pot inhabilitar i per haver fet què a quins funcionaris i funcionàries que contribueixin a organitzar el referèndum i, eventualment, la nova república? De quins delictes se'ls pot acusar? Quins riscos poden córrer? Estan disposats a fer-ho? I aquest matí sentireu diversitat de respostes. Les donaran Marc Sallas, de la Intersindical; Joan Escanilla, president de la Central Sindical Independent i de Funcionaris; Joan Maria Sentís, coordinador de l'Àrea Pública de Comissions Obreres, i Carles Villalante, de la Federació d'Empleats dels Serveis Públics de la UGT. I així anem aclarint com ho viuen els que hauran de decidir actuar o no davant d'aquest conflicte."

 • Fem-ho fàcil: Com preparar un soufflé?
  Veure vídeo

  Fem-ho fàcil: Com preparar un soufflé?

  Unes postres fàcils, que es poden preparar amb una gran varietat de gustos. L'Oriol Balaguer i un soufflé de xocolata per llepar-se els dits!

 • Portada Terribas: "El que ha fracassat en el diàleg polític no ho fem fracassar en el diàleg al carrer"
  Veure vídeo

  Portada Terribas: "El que ha fracassat en el diàleg polític no ho fem fracassar en el diàleg al carrer"

  "Qui vulgui anar a votar l'1 d'octubre, que voti. Qui no ho vulgui, que no voti. Com en totes les convocatòries a les urnes, la llibertat és poder-ho fer. La qüestió no és qui vol la independència, sinó qui vol impedir que s'expressi la voluntat d'una majoria per decidir si la vol o no. I aquest és el debat vestit de marc constitucional o d'acusacions d'il·legalitat, totes jurídicament vàlides, però políticament insostenibles si una majoria del país no les reconeix i ha decidit que ja no espera més. Som en el moment en què alguns, a una banda i l'altra de l'urna, voldran desqualificar i generar enfrontament. Això passa quan governa la impotència. El que ha fracassat en el diàleg polític no ho fem fracassar en el diàleg al carrer i a la societat, que és qui s'ha de decidir, qui s'ha de pronunciar i qui ha de dir com vol que sigui aquest país en el futur. Tan senzill com això. Tan difícil com això, però fem-ho fàcil: la societat que decideixi, al carrer i a les urnes. Totes les transicions polítiques s'han guanyat amb mobilitzacions socials. Que es preguntin aquells qui defensaven les mobilitzacions polítiques i socials de la transició per què ara critiquen i desqualifiquen les mobilitzacions socials del sobiranisme i les titllen de manipulades i orquestrades. Potser és, senzillament, perquè ara no són les seves".